Jedná se o průřezovou nabídku témat závěrečných prací (bakalárskych, diplomových i dizertačných) Ústavu zahradnické techniky, která slouží pro seznámení studentů s oborovou a odbornou profilací pracoviště. Na základě těchto témat se student domluví s daným vyučujícím na konkrétním obsahu a názvu závěrečné práce. 

 

Témata závěrečných prací

- Biopaliva produkované z odpadních materiálů zahradnické, vinohradnicko-vinařské oblasti, jejich vlastnosti, výhřevnost, ekonomika produkce, produkce emisí.

- CO2 výměna mezi půdou (porostem) a ovzduším při různém obhospodařování v rámci vinic, sadů, nebo travnatých ploch.

- CO2 produkce během kompostovacího procesu, řízení produkce CO2 pomocí správné surovinové skladby zakládky, doplněním aditiv (např: biouhel) a urychlovačů kompostů.

- Metody získávání olejů ze semen ovocných a zeleninových druhů a révy vinné, metody úpravy a skladování, hodnocení fyzikálně-chemických vlastností a možnosti využití např. v kosmetice a gastronomii.

- Hodnocení vlivu nasazení robotizovaného žacího stroje na kvalitu, vitalitu, regenerační schopnost, potřebu hnojení, zaplevelenost trávníku atd.  

- Hodnocení parametrů kompostovacího procesu a možnosti uplatnění odpadů z vinohradnické a vinařské produkce při kompostování

- Hodnocení fyzikálních vlastností půdy jako je zhutnění, pórovitost, pufrovací schopnost atd. hodnocení vlivu pojezdu mechanizace zejména v trvalých kulturách a nápravná opatření jakými můžou být aplikace kompostů, nebo ozelenění meziřadí.

- Využití mulčovacích materiálů, způsobu obhospodařovaní, nebo ozelenění na zmírnění erozního smyvu půd a zvýšení jejich retenční schopnosti u vinic a sadů.

- Technická řešení opěrných konstrukcí v zahradnictví a vinohradnictví, moderní trendy a materiály,  mechanizační prostředky pro jejich výstavbu, včetně ekonomických propočtů.

- Hodnocení závlahových systému s využitím v trvalých výsadbách, střešních zahradách až po vertikální stěny. Moderní trendy, smart aplikace, snižování nároků na vodu, využití šedé vody atd.  

- Studium vlastností biodegradabilních obalů, technologií zpracování biodegradabilních odpadů, problematika mikroplastů, atd.

- Hodnocení mechanizované sklizně hroznů, kvality práce strojů při plně mechanizované sklizni hroznů, propadu, technických řešení, ekonomiky nasazení sklízečů.

- Problematika využití mechanizačních prostředků pro řez vinic, moderní trendy, ekonomika nasazení různých řešení. Možnosti zamezení šíření Choroby kmene révy vinné "GTD" technickými prostředky, desinfekcí, v kombinaci s agrotechnickými opatřeními.

 

Kompletní seznam nabízených témat závěrečných prací zde

 

Jak na závěrečné práce

Prezentace zde

Odkaz na platné předpisy, metodické pokyny a doporučení na ZF MENDELU

Videa:

Jak na závěrečné práce

Práce s rozsáhlými dokumenty

Vyhledávání odborných textů